Iemen: la guerra silenciada

La situació de seguretat continua sent molt preocupant en aquest pais unificat el 1990. Al nord del Iemen una sèrie d’enfrontaments militars segueix activa entre  la coalició occidental d’Arabia Saudita i els Estats Units i els rebels houthis, tanmateix sembla que ens trobem en l’inici d’una desescalada de la tensió. Segons l’ONU, els bombardejaments saudites són menys nombrosos i alhora sembla que la situació s’ha estabilitzat al voltant del port d’Hodeïda, on l’ajut mèdic i humanitari és permès. La senyal definitiva del canvi de ritme del conflicte la trobem gràcies a l’acord entre el govern iemenita i les milícies independentistes del sud que ha aturat el combat militar a la zona meridional del Iemen. Després de més de 5 anys de guerra cruenta i especialment sagnant, la situació sembla tenir una certa evolució.

El 26 de novembre del 2019 la coalició liderada per l’Aràbia Saudita va anunciar l’alliberament de 200 rebels iemenites houthis i l’autorització del transport de pacients greus des de l’aeroport internacional de la capital Sanaa que acumulava més de 3 anys de clausura. En paral·lel a això, l’emissari de Nacions Unides agraïa la reducció dels atacs en mans dels houthis.

Aquest canvi de posició dels saudites s’explica, en part, perquè són conscients que no podran guanyar militarment la guerra i perquè la pressió de la comunitat internacional té els seus efectes sobretot quan el 2020 el gegant del petroli acull l’edició del Dakar i la cimera del G20. Però hi ha altres motius com l’inici de contactes entre les dues parts amb la mediació del veí Oman o la gran quantitat de diners invertida per Aràbia Saudita que segons un exambaixador americà al Iemen serien entre 3 i 4 mil milions de dolars al mes. Per part dels rebels houthis la posició respecte al conflicte no és uniforme i hi ha veus més moderades i partidàries d’una solució negociada i veus radicals preparades per arribar fins al final, tot i que hi ha gestos de distensió per tot arreu.

Al sud del pais i a la ciutat d’Aden, els Emirats Àrabs Units han cedit el control i la gestió del conflicte a l’Aràbia Saudita que no ha dubtat en atacar contundentment. Les milícies independentistes, totalment dependents de l’ajuda econòmica i militar dels Emirats, han estat obligades a signar el 5 de novembre passat a Riyad un acord per compartir el poder al govern de l’actual president Abd Rabbo Mansour Hadi i sotmetre’s a aquest darrer. Aquests acords suposen el reconeixement de les reivindicacions independentistes del sud i constitueixen una complicació afegida al problema. Per tant, podem dir que la cessió dels Emirats a Aràbia d’aquest territori suposa l’entrega d’un regal enverinat ja que es tracta d’una situació nova per Aràbia Saudita.

IEMENEl mes de setembre passat dos jaciments importants de petroli de l’empresa saudita Aramco van ser objectiu d’un atac amb drons reivindicat pels houthis. Però què se’n sap d’aquesta ofensiva i qui hi ha realment al darrere? Hi ha moltes hipòtesis. Primer es parla d’un llançament des de Koweït, cosa que suposaria que els míssils passessin prop de la base americana de Qatar. També s’especula amb un llançament des de l’Iran o des de la mateixa zona desèrtica entre Aràbia i el Iemen. En conclusió es pot dir que totes les possibilitats revelen la incapacitat militar, del sistema de defensa i del servei d’intel·ligència d’Aràbia Saudita i del seu principal aliat, els Estats Units.

Ara només s’ha d’aclarir el futur de la competència i rivalitat creixent per dominar i influir en la regió entre Aràbia i els Emirats Àrabs Units i definir la solució final per posar fi a un conflicte latent a l’Orient Mitjà des del 2015 i que s’ha cobrat 80.000 morts i 3,5 milions de refugiats.

*Alto-el-foc decretat el març d’aquest any 2020 a causa de la crisi del coronavirus.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s