El dilema dels pressupostos

Actualment, ens trobem en una situació de perplexitat dins de l’independentisme on veiem com els dos principals socis que conformen el Govern de la Generalitat, el PDeCAT i ERC tenen certs dubtes alhora de decidir la resposta a la futura votació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per aquest any 2019. Hi ha dues opcions; la del ‘sí’ als comptes socialistes de Pedro Sánchez comportaria un ambient d’estabilitat a l’estat Espanyol que desacceleraria les ànsies del PP i Ciutadans per anar a unes possibles Eleccions Generals per a aquest mateix any millorant unes xifres econòmiques i unes inversions per Catalunya que, tot i els esforços de PSOE i Units Podem, encara no s’equivalen al pes del principat en l’economia espanyola (PIB: 19%) complint amb l’Estatut de Catalunya, tot i aumentar fins al 16,8% . Però a la vegada, un vot favorable dels independentistes catalans al que és la llei més important i necessària per a un govern, donaria ales a l’executiu del ”canvi” per a esgotar la legislatura fins al 2020 i deixaria en segon pla el principal problema que hi ha Catalunya en el qual hi ha regressió de drets i llibertats , uns presos politics i exiliats i una situació repressiva en tots els àmbits per aturar les bases democràtiques que conformen els independentistes.

La segona i darrera opció és un ‘no’ als pressupostos que suposaria el que ja es preveu amb certesa dins de una àmplia majoria de la societat espanyola (fins a un 74% d’espanyols contemplen Eleccions Generals aquest 2019), la dissolució del govern de Pedro Sánchez i l’auge de la dreta conservadora del PP i de Ciutadans que podrien obtenir un suport per part de l’extrema dreta de VOX eixida dels populars, que traslladarien els seus resultats a les passades eleccions andaluses del 2 de desembre a nivell nacional entrant per primer cop a les Corts Espanyoles per formar un govern més dur amb Catalunya. De moment, és clar com el PSOE i en bona mesura Units Podem intenten convèncer ERC i PDeCAT prometent xifres econòmiques i inversions positives per a Catalunya sense entrar en el debat de fons del problema i apel·lant a la por davant d’un possible tripartit de dretes a La Moncloa. Un Govern que intenta resisitir afrontant tots els embats possibles, això sí, amb una Generalitat molt tocada per les diferències òbvies en el seu àmbit ideològic i afeblida per les reivindicacions de molts col·lectius socials i públics que s’hauria d’escoltar d’una vegada per totes com bombers, metges i CAPs, mossos, funcionaris, autònoms…

Amb un President de la Generalitat que fa consignes i declaracions que no ajuden a la seva figura institucional i uns viatges injustificats, propis d’algú que no és capaç d’assumir aquesta responsabilitat quan afirma que hi haurà crisi de govern si els socis republicans decideixen votar els pressupostos. Per ara, tots dos partits catalans al Congrés, no contemplen la possibilitat d’avalar la tramitació dels Pressupostos tot i fer un gest votant a favor de l’ampliació del sostre de dèfict que va tombar la cambra alta (Senat) gràcies a la majoria absoluta del PP. Per la part del món PDeCAT i JuntsxCat hi ha debat dins de la direcció executiva del partit sobiranista que s’ha reunit amb Puigdemont a Waterloo. L’expresident a l’exili ha deixat entreveure que l’executiu socialista no podrà comptar amb el seu suport al Congrés, excepte si es compleixen determinades condicions. Per Puigdemont, “el mínim” per poder donar suport a la tramitació dels pressupostos seria que La Moncloa habilités “una comissió bilateral amb testimonis independents que puguin verificar i denunciar l’incompliment dels acords”.

D’altra banda, Esquerra ha donat a entendre que el Govern de Sánchez no comptarà amb el seu suport per a la tramitació dels comptes estatals. La portaveu de la formació republicana, Marta Vilalta ha dencunciat que ”no hi ha hagut moviments” per part de l’executiu espanyol en la línia que ells demanen, per això “hi ha un percentatge molt alt de possibilitats” que presentin “una esmena a la totalitat”.

Sigui com sigui, el dilema tindrà solució i haurem de veure si tant PDeCAT com ERC son coherents amb les seves decisions i donen uns arguments prou lloables.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s